Beruházási pályázatokról

No Comments

Különböző EU-s, vagy állami támogatásos pályázatok elnyeréséhez műszaki dokumentációt is kell mellékelni a pályázati anyaghoz. (Itt most az egyszerű homlokzati hőszigetelésnél, vagy kémény bélelésnél nagyobb volumenű munkákról beszélünk).  Ennek elkészítésére általában viszonylag rövid idő áll rendelkezésre. Külön nehezíti a feladatot, hogy általában tételes költségvetést is kell az anyaghoz mellékelni. A költségvetést csak az MVH honlapon elérhető Építőipari normagyűjtemény alkalmazásával fogadják el.

Tegyük felhasználóbaráttá!

Ez egy általánosan elterjedt normarendszeren alapszik, de egyedi számozással, értékekkel, és a szakmai körökben általános vélemény szerint kialakítása egyáltalán nem felhasználóbarát, alkalmazása nehézkes. Erre a rendszerre alapozva kell az esetleg egy-két évvel később megvalósítandó építkezés (részleges) pénzügyi fedezetét megteremteni, úgy, hogy megítélt támogatás nem növekszik, és ha a műszaki tartalom mennyisége csökken, akkor a támogatás is arányosan csökken.

Pályázatírás – kapkodás ellen

Sajnos láttunk olyan pályázati anyagot, amiből a kapkodás miatt fontos tételek maradtak ki. Ez nem csak azt jelenti, hogy a kivitelezés során többlet forrásokat kell keresni, hanem azt is, hogy kevesebb támogatáshoz jut az építtető, mint lehetne. Emellett, ha az építtető nem tud megfelelő többletforrást felkutatni, és esetleg egy év múlva a teljes beruházás meghiúsul, akkor egyes pályázatoknál a megítélt összeg után büntető kamatot (rendelkezésre tartás) kell fizetni. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy sokszor a pályázatírók, sőt még a hivatalban dolgozó ügyintézők sem tudnak választ adni minden gyakorlati kérdésre, ami a pályázat elnyerése után válik érdekessé.

Ügyfeleink nyomában maradunk

Ezek a kérdések akkor válnak különösen fontossá, ha figyelembe vesszük, hogy egy rövid idő alatt elkészített pályázati dokumentáció alapján kell megvalósítani egy beruházást úgy, hogy azt közben még engedélyeztetni is kell, esetleg változnak a műszaki előírások, és eltelik egy – két év. Néhány munkánk esetében végigkövettük a teljes beruházást a pályázati dokumentációtól kezdve, az építési engedélyen, és kivitelezésen át, egészen az elszámolásig.

Ha tehát Önnek már van pályázat írója, akkor mi segíteni tudunk:

  • a pályázathoz szükséges műszaki dokumentáció összeállításában
  • a pályázatra szabott költségvetés kiírás elkészítésében
  • a szükséges engedélyezési tervekelkészítésében
  • a kivitelezés közbeni műszaki ellenőrzésben
  • a kivitelezés végén a támogatáshoz szükséges költség elszámolásban
Previous Post
Statikus tervek, stabil házak
Next Post
Többször győz az okos, mint a bátor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu